Oldalak

2010. jan. 31.

VKF! XXXI. Összefoglaló 4/5 - Főétel

Miután végigettük az előételek, kenyérre kenegetősök, reggelire-vacsorára készült finomságok hadát és elpilledtünk egy-két tányér zamatos, lélekmelengető leves után ... nos, következzenek a főfogások. Van köztük húsos, tésztás, zöldséges, gyors, kiadós ... egytől egyig ízletes, érdekes ... s mindnek közös tulajdonsága, hogy finom. :)
Tessék hát ismételten az asztal köré telepedni, patyolat az abrosz, csillogó a teríték, hívogatóak az ételek!

A recepteket a beküldő bloggerek neve szerinti abc sorrendben összesítettem.




Ági az Éhesek vagyunk! Enni akarunk! blog egyik háziasszonya; mondom, egyik, mert ezt a különleges blogot heten írják-szerkesztik. Ez a szupergyors és finom garnélás-spenótos-rizibis finomság ráadásul Ági első VKF! nevezése. Gratulálok!
******************************


Alíz, Erdélyből, aki Fakanálforgató nemcsak az étel nevének eredetéről és keletkezésének körülményeiről lebbenti fel a fátylat, de egy finomságos, maradék sertéshús és lencselevesből visszamaradt kolbász felhasználásával készült kolbászos székelygulyás receptet is közread. Remek fázisfotók, részletes leírás, kezdőknek-haladóknak egyaránt ajánlott.
******************************


Baba, a Baba és konyha házitündére, rövid értekezést írt a maradékhasznosítás alapszabályairól, majd miután bekukkantott a hűtőbe és konyhaszekrénye rejtett zugaiba, ezt az ínycsiklandó, aranyló színű finomságot varázsolta az asztalra. Csatlakozom a post cím felhívásához, miszerint: Hajrá curry, avagy mindent bele!
******************************


Mint néhanapján mindannyiunk, Chef Viki barátném is engedett a csábításnak. Ki is tudott volna ellenállni annak a hívogató bőrös combnak, ami a hűtőpultból incselkedett Chef Vikivel? Hát ő (s)nem :) Aztán kiderült a káposztaágyon sült bőrös comb ugyan nagyon finom, ám túl nagynak bizonyult. A Házias konyha gazdasszonykája nem töprengett sokat, a sült maradékával és ezzel-azzal varázsolt, s kerekedett római tálban rakott krumpli maradék sültből. Savanyúsággal felszerelkezve máris indulok vendégségbe! :)
******************************

Szellem a fazékban postja egy nemzetközi és retrospektív VKF!. A maradékhasznosítós főétel remek receptje mellett Duende egyéb érdekességeket is tálal: emlékek a rizseshúsról, yambalaya "kisokos", amiből megtudhatjuk mi a különbség a kajun és a kreol yambalaya között. Külön felhívom a figyelmet a dalra és a videóra, melyeket Duende a VKF! posthoz csatolt. (képet is szerettem volna csatolni, szerintem igazán remekek a fotók, sajnálom, hogy nem sikerült)
******************************


Esc még nem tárta a nagy nyilvánosság elé blogját, így Max tette közzé a 31. VKF!-re készült nevezését. Személy szerint nem tudom eldönteni, hogy a recept - chili con carne alaposan átalakítva - és a különféle maradékok nagyon ötletes felhasználása vagy Esc fanyar humorú stílusa tetszik-e jobban. Abból kiindulva, hogy szélesen mosolyogva olvastam, s a végére megéheztem, mindkettő :) A receptet mindenesetre könyvjeleztem!
******************************


Felhőlány tésztaburokban sült csirkemell aszalt gyümölcsökkel receptje lehetne akár részeges csirkemelles aszaltgyümölcsös tekercs is. Remek ötlet az ajándékba készített aszaltszilva likőrből visszamaradt szilva hasznosítására. Az biztos, nekem nagyon ízlene, s meg is nézem a fagyasztóban, hátha maradt még a tavalyi likőrhöz használt és lefagyasztott aszaltszilvából.
******************************


Trinity, a Zamat és illat szorgos háziasszonykája már-már veszni látta a 31. VKF! szereplést "alapanyag", azaz maradék hiányában. Szerencsére a gasztro-jótündér szemfüles volt, így került egy kis maradék pulykasült. Ez lett az alapja a vidáman színes, hasábburgonyával tálalt, finomságos mexikói pulykaragunak.
******************************


Mikszáth Kálmán talán megbocsájtja nekem ezt az áthallásos hatásvadászatot :) ... Lúdanyó egy zamatos házasság történetéről tudósít spenótos lepény postjában. Így lesz kérem szépen, a spenót és a másodnap már nem annyira ropogós bőrű grillcsirke találkozásából örökre szóló, leveles tésztába ölelt házasság. Elfogytodiglan! :)
******************************


Mackókonyha Mackómamája nemcsak a sütőtök mellett tett voksot, de az egészséges táplálkozás mellett is. A VKF! kapcsán (is) készült sütőtökös lasagne-ja nemcsak csábítónak hangzik, de elnyerte kismackó tetszését is. Lehet-e ennél jobb elismerés, nagyobb dícséret egy édesanya számára? :)
******************************


Maimoni varázsol. A Praktikák sok gyerekhez háziasszonya könnyedén, villámgyorsan, néhány csettintéssel kerekített, párolt zöldségköret mellé, rizses-csirkemell fasírtot, melyben a rizs volt a maradék. El is fogyott utolsó morzsáig. Én meg azon morfondírozom, némi csirkemell van itthon, főzök egy kis rizset ... maradéknak :)
******************************


Úgy hiszem Mandy Tarragontól gyakran kérhetik, Kell egy recept, hiszen a mélyhűtőben halmozódó, fél marék-fél zacskó-pár szem mennyiségű fagyasztott zöldségek sorsának további kérdését is egészen szellemesen oldotta meg: nem leves lett belőle, hanem zöldséges rakott tészta, ebédre.
******************************


Ms Poppy újoncként robbant be a VKF! világába és egyből három recepttel debütált. Gratulálok! :)
Elsőként a Poppy konyha ropogós halfasírtját tálalom, melyhez kimondottan előző nap sült, panírozott hal kell. Ötletes recept, szerintem kellemes meglepetése, hogy a fasírtnak nem hagyományos fasírt íze van.


Másodszorra következzen egy étel, amit személy szerint sajnos még soha nem kóstoltam, de annál többet hallottam-olvastam róla. A pásztorpite vagy Sheperd's pie a nagy séfnek, Gordon Ramsaynek is kedvence. Azt hiszem ez az egyik legajánlóbb referencia.


Ms Poppy harmadik főétele egyik örök kedvencem, rakott káposzta. Egyszerű és nagyszerű, remek hasznosítási helye lehet maradék párolt rizsnek, s ha tejföl helyett natúr joghurttal készítjük, zsírszegényebb is lesz.
******************************


Orsi a Nokedli konyhából korábbi paradicsomos káposzta készítése során megmaradt fél fej ropogós fehérkáposztával dolgozik. S hogy mi kerekedik belőle? Tésztarajongók figyelem! Ez a kecskesajttal és pirított dióval bolondított hegyes káposztás tagliatelle elkészítésért kiállt! Részemről jöhet, dupla adag is :)
******************************


Sedith ínycsiklandó utazásra invitálja a Kalandok a konyhában látogatóit. Korábbi VKF! nevezős tárkonyos gombalevese után két főételt is kínál.
Paradicsomszószos duplánhúsos fasírtját rizzsel tálalta, a recept mellé rövidke menzás visszaemlékezést is társít. Én ugyan menzás nem voltam, de Sedithez elszegődnék, napi kóstolásra :)


Találós kérdés következik :) Aranyszínű, nagyon finom, Manó egyik nagy kedvence és én is enném bármikor. Ja, és kukoricadarából készül. Azaz! Sedith túróból készített házi krémsajttal is bolondította a korábbi fűszeres puliszka maradékát, s ette jóízűen ebédre a krémsajtos puliszkát. ******************************


Szerencsére Vica energiáit a Gumimacik konyhából nem használta el teljesen a disznóvágás :) így el tudta készíteni ezt a finomságos alufóliás batyus húst. Mihez kezdjünk maradék csirkemellel és néhány szem krumplival? Hát burkoljuk alufóliába! Aztán bontsuk ki és együk meg jó étvággyal! Vigyázat, forró!
******************************


Végül, de nem utolsó sorban, egy örök klasszikus a főételek hosszú sorában. Garffyka, azaz jómagam, az egy húsleves utóéletei trilógia első részeként vadasmártást kínálok, melynek két férfiemberem is nagy rajongója.



Folyt. köv.

6 megjegyzés:

Belly írta...

Garffyka!

Én nem látom magam sehol.

Belly

Garffyka írta...

Belly, elnézésed kérem! A hiányosság máris pótolva, külön postban, linkekkel, fényképpel. Köszönöm, hogy szóltál!

lúdanyó írta...

Garffyka, :)) - tetszik ez az elfogytodiglan :)

Chef Viki írta...

Juuuuuuuuuuuuuuuuj de jók!!! Csurog a nyálam :-)))

Dóri írta...

Szia Garffyka!

Jók a receptek és nagyon jó az összefoglalás.

Edit (Esc) írta...

Azta... Mondom en, hogy beallok maradekgyartonak, hogy legyen mit aztan hasznositani!